Sachrův dort
Autor: Michal Bednář Vloženo v 20:02:23 dne 14.05.2009
Přísady: 120g másla, 40g moučkového cukru, 6 vajec, 160g krupicového cukru, 120g polohrubé mouky, 4 čokolády na vaření, šťáva z citronu, tuk a polohrubá mouka na vymazání formy, 300g meruňkové marmelády, 1 smetana na šlehání
Postup: Suroviny necháme půl hodiny mimo lednici, aby měly pokojovou teplotu. Rozpustíme 120g čokolády v horké lázni. Máslo a moučkový cukr utřeme do pěny. Postupně přimícháme žloutky, mírně vychladlou čokoládu a 1 lžičku šťávy z citronu. Šleháme, dokud nám nevznikne hustá pěna. Z bílků a krupicového cukru ušleháme tuhý sníh. Polovinu sněhu a prosátou mouku lehce vmícháme do žloutkové pěny. Pak přidáme zbytek sněhu a opatrně promícháme. Těsto vylijeme do vymazané a polohrubou moukou vysypané formy (22 cm). Dort pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 50 minut.
Upečený a vychladlý korpus vyklopíme z formy, rozpůlíme na dvě poloviny. Spodní díl potřeme polovinou marmelády a přiklopíme horním dílem. Zbylou marmeládou potřeme celý dort.
Na polevu rozpustíme v horké lázni 3 čokolády na vaření a můžeme malinko zředit smetanou na šlehání. Teplou polevou potřeme korpus ze všech stran a necháme v lednici vychladnout.
Dort podáváme se šlehačkou.
Štítky: Dort
Kategorie: Moučníky:
Pečené