Špenátové lasagne
Autor: Michal Bednář Vloženo v 10:42:23 dne 09.07.2009
Přísady: 500g čerstvého listového špenátu (může být i 300g mraženého), 2 cibule, 500g rajčat, 400ml mléka, 250ml smetany ke šlehání, 4 stroužky česneku, 3 vejce, 50g másla, hladká mouka, provensálské koření, sůl, pepř, 12 - 15 plátků lasagní, 200g eidamu
Postup: Čerstvé listy špenátu (s mraženými neděláme) na 5 minut vložíme do horké osolené vody, potom je propláchneme studenou vodou a důkladně vymačkáme.
Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme špenát a po chvíli zaprášíme 3 lžícemi mouky. Mouku necháme mírně ztmavnout a pak přidáme mléko, smetanu a necháme dojít k varu. Do omáčky prolisujeme česnek, přidáme provensálské koření a chvíli ještě povaříme. Směs stáhneme z plotny, přidáme rozšlehaná vejce, sůl a pepř. Omytá rajčata nakrájíme na tenká půlkolečka.
Do menšího pekáčku nalijeme trochu smetanové omáčky a rozetřeme ji po všech stranách.Pak po vrstvách střídavě rozložíme plátky lasagní, špenátovou směs a rajčata tak, aby na horní vrstvě byl špenát (na spodní jsou lasagne). Horní vrstvu posypeme nastrouhaným eidamem a lasagne dáme na 60 minut péct do předehřáté trouby na 180 °C.
Takto připravené lasagne vyjdou zhruba na pět porcí.
Štítky: Lasagne, Špenát
Kategorie: Těstoviny:
Zápékané