Zapékané těstoviny s brokolicí
Autor: Michal Bednář Vloženo v 11:34:44 dne 18.01.2010
Přísady: 400g krátkých silných těstovin (penne, vrtulky), 250g brokolice, 200ml zakysané smetany, 200g strouhaného eidamu, 2 cibule, 1 zeleninový bujón, 2 lžíce francouzské hořčice, 4 lžíce strouhanky, petrželka, tymián, provensálské koření, sůl, pepř
Postup: Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a vsypte těstoviny. Přidejte košťálky brokolice a po třech minutách ještě růžičky z brokolice. Vařte, dokud nejsou těstoviny skoro uvařené (měkké na povrchu a malinko tvrdé uvnitř). Odlijeme si stranou 700ml vody z těstovin. Těstoviny a brokolici scedíme a propláchneme studenou vodou.
V odlité vodě rozpustíme bujón, rozšleháme hořčici i zakysanou smetanu a podle chuti přidáme sůl a pepř. Pomalu přivedeme k varu a pak přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Až se sýr rozpustí, bešamel dochutíme tymiánem, petrželkou a provensálským kořením. Na závěr ho smícháme s těstovinami.
Do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy dáme těstoviny s omáčkou, vše posypeme kolečky cibule, zbytkem sýra a strouhanky. Pak 30 minut zapékáme na 200° v předem rozpálené troubě.
Těstoviny jsou pro 4 porce.
Štítky: Brokolice, Penne
Kategorie: Těstoviny:
Zápékané