Vodochodského křenová omáčka
Autor: Michal Bednář Vloženo v 12:35:06 dne 20.01.2010
Přísady: 1 uzený hovězí jazyk, 1l kuřecího vývaru, 6 plátků bílého toastového chleba, 30g čerstvě nastrouhaného křenu, 1/2l sladké smetany, 4 lžíce cukru, 1 lžíce vinného octa, sůl, 10g oloupaných, nasucho opražených a nahrubo posekaných mandlí, špetka muškátového květu, 2 jablka, 1 lžíce másla, 1 lžíce koňaku, 100ml jablečného džusu
Postup: Do vařicího vývaru zašleháme studenou smetanu a přidáme nalámaný toastový chléb bez kůrky. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme a povaříme. Nakonec vmícháme křen a znovu rozmixujeme. Před podáváním vsypeme nasekané a opražené mandle.
Na pánev dáme máslo a cukr a rozpustíme v karamel. Přidáme koňak a zalijeme jablečným džusem. Necháme zredukovat do sirupové konzistence. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, nakrájíme je na kolečka a vložíme prohřát do karamelu.
Podáváme s uvařeným uzeným hovězím jazykem, jablkem a karlovarským knedlíkem.
Štítky: Omáčka, Knedlík
Kategorie: Hovězí maso:
Dušené