Tomatová polévka
Autor: Michal Bednář Vloženo v 15:21:28 dne 30.01.2010
Přísady: 200 ml rajčatové šťávy (já mám vyzkoušenou Happy Frucht), 200 g loupaných rajčat v konzervě, 200 ml zeleninového vývaru, 100 g másla, hladká mouka, cukr krystal, čerstvý tymián
Postup: Nejprve si připravíme bešamel. V hrnci rozpustíme všechno máslo, zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky, lžicí cukru a krátce opražíme. Poté zalijeme 300 ml studené vody a přivedeme k varu.
Do takto připraveného bešamelu přidáme všechnu rajčatovou šťávu, loupaná rajčata, zeleninový vývar (může být i s uvařenou kořenovou zeleninou) a svazek čerstvého tymiánu. Polévku osolíme a pomalu přivedeme k varu. Po 10 minutách vyjmeme tymián a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku dochutíme solí a cukrem.
Polévku podáváme se strouhaným sýrem a opečeným pečivem. Polévka je poměrně sytá a vyjde minimálně na 6 porcí.
Obměna: Polévku můžeme také zastříknout olivovým olejem, doplnit lžičkou zakysané smetany a dozdobit čerstvou bazalkou.
Štítky: Rajčata, Krémová polévka
Kategorie: Polévky