Mrkvové hamburgery
Autor: Michal Bednář Vloženo v 11:20:46 dne 27.04.2010
Přísady: 400g mletého masa (hovězího, vepřového nebo mix), 5 housek na hamburgery, 5 plátků eidamu, 2 cibule, 1-2 mrkve, ledový salát, 2 rajčata, strouhanka, worcesterová omáčka, kečup, majonéza, petržel, sůl, pepř, olej
Postup: Jednu cibuli nakrájíme co nejvíc nadrobno a mrkve najemno nastrouháme. Obojí smícháme s masem, lžicí worcesteru a trochou petržele. Osolíme, opepříme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi vytvarujeme pět kulatých placek, stejně velkých jako housky a potřeme je ze všech stran olejem. Takto připravené burgery položíme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C nebo na gril. Hotové burgery poznáme podle toho, že jemně zhnědnou na povrchu.
Mezitím si připravíme housky a zeleninu. Housky rozpůlíme a z vnitřní strany opečeme (můžeme v troubě nebo na topinkovači). Spodní půlku bulky potřeme kečupem, dáme na ni list salátu, hotový burger, tenké kolečko rajčete a cibule, plátek eidamu a nakonec vrchní půlku potřeme majonézou. Celé hamburgery dáme ještě na chvilku do trouby, aby se rozpusil sýr a poté je ihned servírujeme.
Servírujeme s hranolkami. Pro obměnu můžeme do housek vložit kolečka kyselé okurky nebo papriky. Kdo má raději sladší hamburgery jako z McDonalda, může si spodní půlku před opékáním posypat cukrem (v McDonaldovi tam mají karamel). Recept vyjde na čtyři hamburgery.
Štítky: Mleté maso, Mleté maso
Kategorie: Vepřové maso:
Pečené,
Grilované
Hovězí maso:
Pečené,
Grilované