Menu
- Novinky
- Vlož recept
- Odkazy na web
Kategorie receptů
- Vepřové maso
- Drůbeží maso
- Hovězí maso
- Ryby
- Těstoviny
- Polévky
- Moučníky
- Sladké pokrmy
- Ostatní
Vaše kategorie
- Recepty podle štítků
Anketa
Kolik receptů z naší kuchařky jste již vyzkoušeli?
Mail info
Buďte informováni o našich nejnovějších zprávách!
Rohlíčky obzvláště vypečené
Autor: ta od Zdendy Vloženo v 17:09:31 dne 27.08.2010
Přísady: 500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 60 g tuku (máslo, sádlo, rostlinné věci nedoporučuji), půl kostky droždí, nebo půl balíčku sušeného, lžička soli
Postup: Čerstvé droždí třeme se špetkou cukru na kvásek tak dlouho, než vznikne řídká kašička, kterou lehce zaprášíme moukou. Čekáme, než vzejde kvásek. Sušené droždí smícháme s moukou, o výsledku se musíme nechat překvapit.
Tuk necháme krátce povolit, aby šel snadno hníst. Nesmí být tekutý, mikrovlnku tedy nechte vypnutou. Smíchejte všechny ingredience. Jde to snadno i v ruce, těsto je krásně pružné, hnětač ale odvede těžkou práci rád za nás. Hněteme tak dlouho, než vznikne kompaktní těsto, které se nelepí. Podle stupně savosti mouky upravíme poměr mléko-mouka. Já většinou potřebuji více mléka. Těsto přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny, každou čtvrtku lehce zakulatíme. Těsto je tak poddajné a nelepivé, že není třeba podsypávat moukou. Z každé koule vyválíme tenkou placku, válíme rovnoměrně do všech stran, ať vznikne kruh. Ten rozdělíme na čtvrtiny, z každého dílu bude 1 rohlík. Začneme motat z vnější strany kruhu, rohy výseče založíme a motáme do středu. Čím je těsto tenčí, tím lepší rohlíková struktura po upečení. Rohlíky skládáme na plech cípem dolu, ať se v troubě nerozmotají. Vznikne nám 16 kousků, tak na dva plechy. Necháme naše dílko dokynout, půlhodinka v klidu rohlíkům prospěje.
Na konci odpočinku rozplíme troubu na 180˚C. Pečeme 15-20 minut, v polovině pečení potřeme slanou vodou.
Pozn. nebojte se různých poměrů mouky bílé a celozrnné, chlebové, ovesné... Odzkoušeno leccos, čím míň lepku v mouce a čím je mouka tmavší, tím déle necháme kynout. A všechny rohlíky se stejně vždycky snědly!.
Štítky: Pečivo
Kategorie: Ostatní
Obtížnost receptu
Hodnocení receptu
Podobné recepty
Příspěvky
Vložil: Bedy Vloženo v 22:27:01 dne 27.08.2010 |
Ahoj, díky za recept. Obrázek jsem doplnil a až budu mít čas, tak zjistím, v čem mohl být problém. |
Vložil: ta od Zdendy Vloženo v 17:12:30 dne 27.08.2010 |
Nefunguje mi vložení obrázku, omlouvám se. |
Vlož příspěvek