Žampionová polévka
Autor: Michal Bednář Vloženo v 20:37:25 dne 06.09.2010
Přísady: 200g žampionů, 6 trojúhelníčku taveného smetanového sýra, 200ml smetany na vaření, hladká mouka, máslo, 1/2 masoxu, citronová šťáva, petrželka, sůl
Postup: Omyté žampióny nakrájíme na tenké plátky a v hrnci podusíme na lžíci másla. Po 5-10 minutách dušení (pod pokličkou) přidáme všechen tavený sýr a přelijeme polovinou smetany. Za stálého míchání necháme sýr rozpustit, přidáme zbytek smetany a necháme chvíli povařit. Mezitím si v 400ml studené vody rozmícháme 1-2 lžíce hladké mouky a vše přilijeme do polévky. Přidáme 1/2 masoxu a vše necháme dojít k varu. Polévku nakonec dochutíme solí, citronovou šťávou a nasekanou petrželkou.
Dost záleží na tom, jaký tavený sýr použijete. Já mám vyzkoušený sýr Vltava (sýry typu Veselá kráva a Apetito nejsou vhodné).
Polévku je vhodné podávat s opečeným bílým pečivem. Pokrm je poměrně sytý a vyjde na 3 porce.
Štítky: Houby, Krémová polévka
Kategorie: Polévky