Pivní kuře
Autor: Michal Bednář Vloženo v 14:27:04 dne 05.12.2010
Přísady: 1 celé kuře, 0,33l 12° piva v plechovce, 1/2 citronu, 2 stroužky česneku, máslo, tmavý třtinový cukr, mletá sladká paprika, tymián, hořčice, pepř, sůl
Postup: V menší misce smícháme lžíci cukru, mleté papriky, tymiánu, hořčice, soli a lžičku pepře. Do směsi koření prolisujeme dva stroužky česneku a vše promícháme. Pivo z plechovky přelijeme do půllitrové sklenice (plechovku nevyhazujeme). Přidáme polovinu kořenící směsi a opatrně promícháme. Kuře omyjeme a zvenku i zevnitř, potřeme máslem a posypeme zbylou polovinou koření (pokud se vám to podaří, tak je nejlepší koření a máslo dát přímo pod kůži kuřete).
Do víčka prázdné plechovky od piva uděláme několik dírek nebo vršek rovnou odstraníme (nůžkami nebo nožem). Do plechovky nalijeme polovinu směsi piva s kořením. Kuře pak opatrně posadíme na plechovku tak, aby skoro celá plechovka byla strčená dovnitř kuřete a váha kuřete byla na stehnech a plechovce. Křídla přetočíme dozadu a krk kuřete ucpeme polovinou citronu. Takto posazené kuře dáme do pekáčku a podlijeme zbytkem piva s kořením. Pekáč s kuřetem dáme péct do předem rozehřáté trouby na 180°C na přibližně 1,5 hodiny. Kuře při pečení občas poléváme vypečenou šťávou. Pokud máte rádi křupavou kůrčičku tak na posledních 30 minut troubu zesilte na 250°C.
Jako příloha se hodí vařené nebo šťouchané brambory.
Štítky: Pečené kuře
Kategorie: Drůbeží maso:
Pečené