Houbová polévka
Autor: Michal Bednář Vloženo v 12:08:16 dne 14.12.2010
Přísady: 50 g sušených hub (nebo 150 g čerstvých), 4 brambory, 2 cibule, 4 stroužky česneku, hladká mouka, ocet, olej, kmín, petrželová nať, sůl, pepř
Postup: Sušené houby namočíme do vlažné vody (pokud máme čerstvé, osmahneme je na másle). V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli a prolisovaný česnek. Zaprášíme dvěma lžícemi hladké mouky a uděláme světlou jíšku. Přilijeme 1,5 l vlažné vody a jíšku dobře rozmícháme. Přidáme houby včetně vody (výpeku) z nich a na kostičky nakrájené syrové brambory. Polévku přivedeme k varu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Do polévky přidáme lžičku celého kmínu a podle chuti jí osolíme a opepříme. Nakonec přidáme maximálně 1 lžíci octa a na jemno nasekanou petrželku.
Pro obměnu můžete do polévky přidat ještě 1 lžíci majoránky nebo trochu zakysané smetany. Recept vyjde přibližně na 6 porcí.
Štítky: Houby
Kategorie: Polévky