Kachna pečená se zelím
Autor: Michal Bednář Vloženo v 10:44:18 dne 15.12.2010
Přísady: 1 kachna, 500 g kysaného zelí, 2 cibule, 4 stroužky česneku, sádlo, kmín, sůl
Postup: Kachnu důkladně omyjeme, prosolíme a okmínujeme ze všech stran. Všechnu cibuli nakrájíme na kolečka a česnek na tenké plátky. Dovnitř kachny dáme polovinu kysaného zelí, cibule a česneku. Kachnu vložíme do pekáče prsíčky dolů, na hřbet přidáme lžící až dvě sádla a posypeme zbylým česnekem a cibulí. Do pekáče přilijeme asi 1 cm vody.
Takto připravenou kachnu zakryjeme druhou půlkou pekáče a vložíme do předem vyhřáté trouby na 150°C péct. Kachnu průběžně kontrolujeme a případně poléváme vypečenou šťávou. Po 3-4 hodinách kachnu obrátíme, přidáme zbylé zelí a pečeme tentokrát již odkrytou ještě asi 1 hodinu při 200°C. Pokud máte rádi křupavou kůžičku, můžete na posledních 30 minut troubu zesílit na maximum.
Jako příloha se hodí houskový nebo bramborový knedlík a pivo na spláchnutí. Počet porcí závisí na velikosti kachny, počítejte však, že se kachna pečením hodně zmenší.
Štítky: Kachna
Kategorie: Drůbeží maso:
Pečené