Plněné bramborové knedlíky
Autor: Michal Bednář Vloženo v 12:33:37 dne 24.04.2011
Přísady: 200 g uzené krkovice, 900 g brambor vařených ve slupce, 180 g hrubé mouky, 80 g krupice, 1 vejce, sůl, trocha hladké mouky na vyválení knedlíků, 2 cibule, sádlo.
Sladko-kyselé zelí: 400g kysaného zelí, 150g anglické slaniny, hladká mouka, cukr
Postup: Uvařené brambory ve slupce necháme vychladnout a pak oloupeme. Poté je najemno nastrouháme, přidáme k nim všechnu hrubou mouku, krupici, vejce a dvě lžičky soli. Vypracujeme v těsto a vyválíme asi na 0,5 cm silný plát. Ten rozkrájíme na čtverce asi 5x5 cm. Uzené maso umeleme a na každý čtverec dáme doprostřed 1-2 lžičky. Čtverce od rohů zabalíme rohů a vypracujeme v malé knedlíčky.
Ve větším hrnci uvaříme vodu, osolíme a opatrně přidáme připravené knedlíčky. Pokud se nám všechny najednou do hrnce nevejdou, tak můžeme vařit v několika etapách (aby se knedlíky vařili vždy stejně dlouho). Knedlíky vaříme 10-12 minut.
V dalším kastrolku na sádle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, lehce podlijeme vodou a za občasného míchání dusíme dalších 30 minut, dokud cibulka nezhnědne a nezesládne.
Mezitím vedle v kastrolku vyškvaříme na kostičky pokrájenou slaninu, přidáme zelí včetně láku a prohřejeme. Pak přidáme podle chuti cukr (cca 3 lžíce) a podle potřeby hladkou mouku (cca 3 lžíce). Po přidání mouky hodně mícháme ještě dalších 5 minut, aby se zelí nepřipálilo.
Vařené knedlíky podáváme se zelím přelité cibulkou. Recept stačí na 4 porce.
Štítky: Brambory
Kategorie: Ostatní