Sekaná pečeně
Autor: Michal Bednář Vloženo v 16:26:44 dne 30.04.2011
Přísady: 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 150 g slaniny, 2 cibule, 2 rohlíky, 100 ml mléka, 5 stroužků česneku, hořčice, 100 ml piva, tymián, majoránka, mletá paprika, sůl, pepř, olej
Postup: Na lžíci oleje krátce orestujeme na drobno nakrájenou slaninu a cibuli. Dáváme pozor, aby cibule ani slanina neměly kůrku a poté necháme chvilinku vychladnout. Mezitím na kostičky nakrájíme pečivo a namočíme ho do vlahého mléka.
Do větší mísy dáme všechno maso, slaninu s cibulkou (i s výpekem), od mléka vymačkané pečivo, všechen prolisovaný česnek, 3 lžíce hořčice, 3 lžičky tymiánu, 3 lžíce majoránky a podle chuti sůl a pepř. Vše důkladně promícháme (nejlépe rukama). Ze směsi vytvarujeme jednu šišku sekané a několikrát s ní uhodíme o kuchyňskou linku (jinak by při pečení mohla prasknout). Sekanou opláchneme studenou vodou a dáme do pekáčku na chvíli odstát.
Mezitím si připravíme směs na potírání. Smícháme pivo, 4 lžíce oleje, 4 lžíce hořčice a 4 lžičky sladké papriky. Směsí potřeme sekanou, podlijeme ještě 100 ml studené vody a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Při pečení podléváme vypečenou šťávou a pečeme alespoň 1 - 1,5 hodiny.
K sekané podáváme brambory nebo bramborovou kaši. Na talíři také nesmí chybět nakládaná okurka nebo zelí. Z jedné šišky sekané se nadlábne 6 hladových krků.
Štítky: Mleté maso
Kategorie: Vepřové maso:
Smažené
Hovězí maso:
Pečené