Italské rizoto s houbami
Autor: Michal Bednář Vloženo v 21:41:34 dne 09.05.2011
Přísady: 500 g rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli), 100 g sušených hub, 2 šalotky, 1 dl bílého vína, 150 g másla, 200 g parmezánu, olivový olej, sůl, pepř, čerstvý tymián
Postup: Sušené houby namočíme do studené vody. Na lžíci olivového oleje v hrnci krátce orestujeme nahrubo nasekanou šalotku, přidáme lístky čerstvého tymiánu a ještě další minutu restujeme. Všechnu rýži propláchneme studenou vodou a přidáme do hrnce. Po 2 minutách přilijeme 1 dl vína a namočené houby, včetně vody, ve které se máčely. Rizoto přivedeme k varu a podle potřeby přiléváme horkou vodu (nebo masový vývar), případně víno a rýži dusíme tak, aby byla opravdu al dente (na skus). Tekutiny přidáváme raději méně a častěji, tak aby na konci byla všechna odpařená nebo vsáknutá do rýže. Každá rýže se dělá jinak dlouho, takže ji nezapomínejte průběžně ochutnávat a hodně míchat (ráda se připaluje).
Když je vše hotové, přidáme máslo a většinu nastrouhaného parmezánu. Vše důkladně promícháme, aby rizoto bylo krásně krémové. Nemělo by ale již přejít varem! Na závěr dochutíme čerstvě namletým pepřem a solí.
Rizoto podáváme dozdobené hoblinkami parmezánu a větvičkou tymiánu. Recept vyjde pro 3-4 porce.
Štítky: Rizoto, Houby
Kategorie: Ostatní