Kynuté jahodové knedlíky
Autor: Michal Bednář Vloženo v 15:04:25 dne 30.05.2012
Přísady: 500 g hrubé mouky, 250 ml mléka, 300 g jahod, 10 g droždí, 1 vejce, 1 lžíci cukru, 1 lžičku soli
Postup: Nejprve připravíme kvásek. Ve větším hrnku ohřejeme (např. v mikrovlnce) polovinu mléka, tak aby bylo trochu vlažné. Přidáme lžičku cukru, rozdrobené droždí, dvě lžíce mouky a vše promícháme. Takto připravený kvásek necháme cca 15 minut na teplém místě vzejít. Dost to nakyne, takže je potřeba opravdu velký hrnek.
Skoro všechnu mouku nasypeme do mísy a přidáme vzešlý kvásek. Ve zbylém mléce rozšleháme vejce, přidáme lžičku soli a přilijeme k mouce. Směs důkladně promícháme a vypracujeme v tuhé těsto. To pak poprášíme zbytkem mouky a necháme přibližně hodinu na teplém místě kynout.
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky a klademe na pomoučený vál. Každý trochu zploštíme rukou, položíme na něj 1-2 jahody a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Takto připravené knedlíky pak necháme ještě asi 10 minut kynout.
Mezitím v širokém hrnci uvaříme vodu a přidáme lžičku soli. Vykynuté knedlíky opatrně vložíme do vody a nejprve vaříme přibližně 5 minut (záleží na velikosti). Knedlíky by měli všechny plavat na hladině, takže je tam najednou nedáváme všechny. Poté knedlíky obrátíme a vaříme další 3 minuty. Uvařené knedlíky vyjmeme z vody a lehce propíchneme vidličkou, tak aby z každého utekla pára.
Hotové knedlíky podáváme posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem.
Štítky: Knedlík
Kategorie: Sladké pokrmy
Obtížnost receptu
Hodnocení receptu
Podobné recepty
Knedlíky s vajíčkem
Houskové knedlíky
Hrnečkový knedlík
Plněné bramborové knedlíky
Příspěvky
Vložil: Bedy Vloženo v 20:05:06 dne 21.10.2012 |
---|
Díky za foto Luci ;-) |