Nedělní koláčky s povidly
Autor: Michal Bednář Vloženo v 20:03:28 dne 21.10.2012
Přísady: Těsto: 1,5 kg polohrubé mouky, 1,5 másla, 1 Omega, 2 kostky droždí, 10 kostek cukru, 4 žloutky, 0,5 l mléka, 3x povidla, rum, pečící papír, sůl
Drobenka: 70 g polohrubé mouky, 50 g másla, 50 g cukru, vanilkový cukr dle chuti
Mašlování: 2 vajíčka, 4x bílky
Postup: Nejprve si připravíme kvásek. Polovinu mléka lehce prohřejeme v mikrovlnce, tak aby bylo vlažné. Přidáme rozdrobené droždí, lžíci cukru a kvásek necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme všechny ingredience na drobenku a vypracujeme z nich sypkou hmotu.
V další míse smícháme všechnu mouku, Omegu, 1x máslo (můžeme pro zjednodušení nastrouhat), zylé mléko, 4 žloutky a vzejitý kvásek. Vše důkladně zapracujeme v hladké těsto a necháme 15 minut odstát.
Z těsta ručně uděláme v průměru 2 cm kuličky, které pak rukou stlačíme na cca 2 mm tenká kolečka (těsto také můžeme rozválet a kolečka vykrajovat). Do prostředku každého kolečka dáme lžičku povidel a od okrajů doprostřed sbalíme těsto v placatou kuličku :-) Koláčky vyskládáme spojem dolů na plech (vypodložený pečícím papírem), potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Dávka vyjde asi na 75 koláčku.
Koláčky dáme péct na 30 minut do předem vyhřáté trouby na 200°C. Ihned po upečení je potřeme rozpuštěným máslem (zbylá polovina másla) smíchaným se dvěma lžícemi rumu.
Koláčky před servírováním můžeme posypat moučkovým nebo vanilkovým cukrem. Můžeme je plnit i sladkým tvarohem s rozinkami nebo mákem.
Štítky: Buchty
Kategorie: Moučníky:
Pečené