Pečené vepřové koleno s hráškovým pyré
Autor: Michal Bednář Vloženo v 15:37:22 dne 25.08.2013
Přísady: 1 vepřové zadní koleno (má více masa než zadní), 1 bobkový list, nové koření, celý černý pepř, 0,5 l polotmavého piva, 3 cibule, 5 stroužků česneku, plnotučná hořčice, dijonská hořčice
Na pyré: 0,5 kg loupaného půleného zeleného hrachu, čerstvá majoránka, 2 stroužky česneku
Postup: Omyté a osolené koleno dáme do tlakového hrnce (pokud použijeme normální, bude se vařit déle) a přidáme studenou vodu, tak aby bylo skoro celé ponořené. Přidáme celou neoloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme cca 1 hodinu. Uvařené koleno vyjmeme z vývaru, přendáme do pekáčku a bohatě potřeme plnotučnou a dijonskou hořčicí. Podlijeme pivem a bohatě zasypeme nahrubo pokrájenou cibulí a česnekem. Takto připravené koleno dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C. Průběžně ho přeléváme výpekem a pečeme, dokud nebude mít křupavou kůžičku (asi 1 hodinu). Výpek v případě potřeby ředíme vodou nebo dalším pivem. Pozor aby se nepřipálil.
Vývar z kolene přecedíme a můžeme ho použít například na polévku.
Zatímco se nám koleno peče připravíme si hráškové pyré. Hrách propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce se studenou vodou, celou cibulí a stroužky česneku. Hrách osolíme, přidáme snítku čerstvé majoránky a vaříme dokud hrášek není lehce rozvařený (asi 30 minut). Uvařený hrách velice důkladně zcedíme (pokud neslijeme všechnu vodu tak bude kaše hodně řídká) a společně s uvařenou zeleninou rozmixujeme tyčovým mixérem. Pyré vrátíme na plotnu a na mírném plameni za stálého míchání ho ještě prohřejeme (maximálně 5 minut). Pokud je potřeba, pyré dochutíme solí, česnekem a majoránkou.
Hotové pyré podáváme s kolenem a přelité zbylým výpekem. Můžeme přidat i kyselou okurku. Recept vyjde na 4-6 porcí, podle velikosti kolene.
Štítky: Luštěniny
Kategorie: Vepřové maso:
Pečené