Pečené vepřové koleno s hráškovým pyré


Autor:   Vloženo v 15:37:22 dne 25.08.2013

Foto receptu

Přísady: 1 vepřové zadní koleno (má více masa než zadní), 1 bobkový list, nové koření, celý černý pepř, 0,5 l polotmavého piva, 3 cibule, 5 stroužků česneku, plnotučná hořčice, dijonská hořčice

Na pyré: 0,5 kg loupaného půleného zeleného hrachu, čerstvá majoránka, 2 stroužky česneku

Postup: Omyté a osolené koleno dáme do tlakového hrnce (pokud použijeme normální, bude se vařit déle) a přidáme studenou vodu, tak aby bylo skoro celé ponořené. Přidáme celou neoloupanou cibuli, bobkový list, nové koření, celý pepř a vaříme cca 1 hodinu. Uvařené koleno vyjmeme z vývaru, přendáme do pekáčku a bohatě potřeme plnotučnou a dijonskou hořčicí. Podlijeme pivem a bohatě zasypeme nahrubo pokrájenou cibulí a česnekem. Takto připravené koleno dáme péct do předem vyhřáté trouby na 220°C. Průběžně ho přeléváme výpekem a pečeme, dokud nebude mít křupavou kůžičku (asi 1 hodinu). Výpek v případě potřeby ředíme vodou nebo dalším pivem. Pozor aby se nepřipálil.

Vývar z kolene přecedíme a můžeme ho použít například na polévku.

Zatímco se nám koleno peče připravíme si hráškové pyré. Hrách propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce se studenou vodou, celou cibulí a stroužky česneku. Hrách osolíme, přidáme snítku čerstvé majoránky a vaříme dokud hrášek není lehce rozvařený (asi 30 minut). Uvařený hrách velice důkladně zcedíme (pokud neslijeme všechnu vodu tak bude kaše hodně řídká) a společně s uvařenou zeleninou rozmixujeme tyčovým mixérem. Pyré vrátíme na plotnu a na mírném plameni za stálého míchání ho ještě prohřejeme (maximálně 5 minut). Pokud je potřeba, pyré dochutíme solí, česnekem a majoránkou.

Hotové pyré podáváme s kolenem a přelité zbylým výpekem. Můžeme přidat i kyselou okurku. Recept vyjde na 4-6 porcí, podle velikosti kolene.

Štítky: Luštěniny

Kategorie: Vepřové maso: Pečené


Obtížnost receptu

Obtiznost3



Hodnocení receptu

Tento článek ještě nebyl ohodnocen.

1    2    3    4    5 (nejhorší)   

Podobné recepty

Hrachová polévka
Zapečené vepřové plátky se šlehačkou
Zapečené vepřové plátky se zelím
Sekaná pečeně


Vlož příspěvek

 VÁŠ PŘÍSPĚVEK