Játrová paštika
Autor: Alena Dušková Vloženo v 11:16:28 dne 30.12.2013
Přísady: 0,5 kg kuřecích jater, sádlo (ideálně drůbeží, ale lze i vepřové či olivový olej, dle chuti), sůl, pepř, rozmarýn, vybraný alkohol (whisky, bourbon - používám Metaxu či whisky, které dostáváme darem a nepijeme :))
Postup: Játra očistíme, pokrájíme na menší kousky a zprudka osmahneme na vybraném tuku. Zmírníme plamen a opékáme tak dlouho, dokud játra nejsou růžová. Poté přidáme alkohol a necháme odpařit. Okořeníme, vypneme plotýnku a přidáme máslo. Necháme vystydnout, stačí pár minut.
Poté přendáme do mixéru (nedoporučju ponorák, už jsem jeden uvařila), nejlépe do food procesoru a rozmixujeme do hladka. Ochutnáme, případně dosolíme.
Formu na chlebíček vyložíme potravinovou fólií, oblíbenou slaninou a ještě trochu teplou rozmixovanou směs z jater uhladíme do požadovaného tvaru. Strčíme do lednice alespoň na 2 hodiny a je to hotové.
Variace:
- játra (drůbeží) - kachní, husí, krůtí - osvědčilo se mi míchat vždy s kuřecími, která jsou chuťově méně výrazná. Vepřová játra se hodí spíš na pečenou paštiku s masem do trouby.
- alkohol - hodí se "hnědé" alkoholy. Slivovice apod. je škoda :)
- koření - zelené bylinky (rozmarýn) lze vyměnit dle potřeby a aktuální chuti
- přídavky - do rozmixovaných jater lze přidat další lahůdky: kuličky nakládaného pepře, mandle, další ořechy, kousky opečených jater apod.
Štítky: Ostatní
Kategorie: Drůbeží maso:
Ostatní