Rizoto s květákem a šalvějí
Autor: Michal Bednář Vloženo v 14:33:22 dne 09.03.2014
Přísady: 300 g rýže na rizoto (Arborio nebo Carnaroli), 1 květák, 2 dl bílého vína (suché), 200 g parmezánu, 80 g mascarpone, 20 g sekaných mandle, 1 cibule, olivový olej, šalvěj, sůl, pepř
Postup: Květák rozdělíme na menší růžičky, přelijeme vařící vodou a necháme krátce okapat. Plech vyložíme pečícím papírem, vyskládáme na něj květák, osolíme, zakapeme olivovým olejem a dáme na 30 minut péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po 20 minutách přidáme všechny mandle a dopečeme.
V mezičase se pustíme do přípravy rizota. Cibuli na jemno nakrájíme a v kastrólu krátce osmahneme na olivovém oleji, tak aby nezhnědla. Rýži propláchneme studenou vodou a přidáme k cibuli. Vše ještě minutku zasmahneme, přidáme sůl, sušenou šalvěj a pak přelijeme horkou vodou, tak aby byla rýže ponořená (ale nic víc). Rýži stále mícháme, jakmile se odpaří většina vody, přidáme 1 dl vína a pokračujeme v míchání. Až se tekutina znovu odpaří přilijeme zbytek vína a případně ještě horkou vodu. Takto pokračujeme, dokud rýže není al dante (měkká na povrchu, tvrdá uvnitř). Takto uvařenou rýži stáhneme z plotny, přidáme mascarpone, většinu parmezánu a důkladně promícháme. Rizoto ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo parmezánem.
Rizoto podáváme posypané květákem s mandlemi, trochou parmezánu a zastříknuté olivovým olejem.
Štítky: Rizoto
Kategorie: Ostatní