Halušky s bryndzou
Autor: Michal Bednář Vloženo v 13:32:15 dne 27.10.2014
Přísady: 700 g syrových brambor (typ C), 200 g hladké mouky, 1 vejce, 250 g brynzy, 100 g kysané smetany, 200 g nevyškvařeného sádla, 150 g uzené slaniny, svazek petrželky kudrnky, sůl
Postup: Sádlo nakrájíme na kostky (1x1 cm) a dáme do hrnce na mírném ohni vyškvařit. Sádlo se snadno připaluje, proto ho děláme pozvolna a často ho mícháme. Jakmile se kostky sádla vyškvaří na malé a křupavé škvarky máme hotovo. Trvá to cca 20 minut. Směs přelijeme přes síto, škvarky dáme stranou a sádlo si uchováme na jindy. Pozor, nenechávejte škvarky v horkém sádlu nebo se vyškvaří úplně a nic z nich nezbude.
Zatímco se nám škvaří sádlo, pustíme se do přípravy halušek. Všechny brambory oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle (stejné jako používáme na eidam). Přidáme vejce, špetku soli a hladkou mouku. Vše důkladně smícháme. Výsledné těsto by mělo být řidší než na knedlíky, ale ne zas tekuté. Doporučoval bych umíchat co nejhustší těsto, které vám projde sítem a vyzkoušet první malou várku. Když máme těsto připravené, propasírujeme ho přes síto na halušky do vroucí osolené vody. Těsto nenechávejte dlouho stát, začne vám tmavnout. Halušky vaříme cca 5-10 minut. Nespoléhal bych na tradiční "až vyplavou na povrch" ale průběžně bych je ochutnával, dokud s nimi nebudete spokojeni.
Než se uvaří halušky osmahneme na pánvi ještě na kostičky nakrájenou slaninu. Ke konci můžeme přihodit i škvarky, pokud nám mezitím vychladly.
Hotové halušky scedíme a dáme do větší mísy. Přidáme všechnu brynzu, zakysanou smetanu, nasekanou petrželku a promícháme.
Halušky nandáme na talíř, posypeme kostičkami slaniny a škvarek a případně dozdobíme petrželkou. Dobrú chuť.
Štítky: Halušky
Kategorie: Ostatní