Tradiční italské lasagne
Autor: Michal Bednář Vloženo v 12:13:38 dne 10.08.2008
Přísady: 1 balení lasagní (20 plátků), 150g eidamu nebo mozzarely, sušená bazalku
Rajčatová omáčka: 750g mletého masa (vepřové nebo mix), 1 plechovka loupaných rajčat, 1 větší cibuli, 3 stroužky česneku, 1 rajčatový protlak, 3 lžíce kečupu, 3 lžičky sušené bazalky, 100ml červeného vína, 1 lžíce oleje, sůl, pepř
Bešamelová omáčka: 50g másla, 4 lžíce mouky, 1l mléka, 200g eidamu nebo Čedaru, 2 lžičky mletého muškátového oříšku, sůl
Postup: Rajčatová omáčka: Cibuli a česnek najemno nakrájíme a na pánvi zpěníme na lžíci oleje. Přidáme mleté maso a smažíme, dokud maso není hotové. Přidáme sůl, pepř, bazalku a promícháme. Loupaná rajčata nadrobno nasekáme a i se šťávou přidáme k masu. Dále přidáme protlak, kečup, víno a chvíli povaříme.
Bešamelová omáčka: V kastrólku rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou, promícháme a připravíme tak světlou jíšku. Tu zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky přidáme nastrouhaný sýr a mletý muškátový oříšek. Vaříme, dokud se sýr nerozpustí a dochutíme případně solí.
Pekáček nejprve vymažeme trochou bešamelové omáčky, na ni vyskládáme první vrstvu lasagní (lasagne předem nijak neupravujeme), pak přidáme vrstvu rajčatové omáčky a vrstvu bešamelu. Vrstvy střídáme. Poslední vrstva jsou lasagne a bešamelová omáčka. Navrch ještě přidáme nastrouhaný sýr a posypeme bazalkou. Pečeme v předehřáté (cca 220°C) troubě 45min.
Lasagne vyjdou na čtyři až šest porcí.
Štítky: Lasagne, Mleté maso
Kategorie: Těstoviny:
Zápékané